Hirdetés

image.jpeg

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

sebessegoltara feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • nikarágja: Köbi! Kösz, h felhívtad a figyelmemet az Égéstérben erre a cikksorra, amit most majd jól végigolv... (2014.01.06. 10:46) Ilyen állat nincs is!
  • mosön: Van itt még 1 gyártmány: www.dorado.com.tr/en/?page_id=107 (2013.12.30. 18:38) Titokban Peugeot-kat gyártott a Honda
  • Adam88: Nekem több Yamaha Jog om is volt, illetve van is. Szerintem semmi baj nincs a két ütemmel. Rendes... (2013.12.18. 20:34) Kettő vagy négy ütem?
  • póli: Huu.. hát itt csak úgy röpködnek a fordulatok/nyomatékok..biztos manapság azért gyártják-fejleszti... (2013.12.18. 20:22) Kettő vagy négy ütem?
  • Nigger bácsi: Ezért 120 papírt? Max 80-at.. De azt is csak foghúzósan... (2013.12.18. 20:19) Kettő vagy négy ütem?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • nikarágja: Köbi! Kösz, h felhívtad a figyelmemet az Égéstérben erre a cikksorra, amit most majd jól végigolv... (2014.01.06. 10:46) Ilyen állat nincs is!
  • mosön: Van itt még 1 gyártmány: www.dorado.com.tr/en/?page_id=107 (2013.12.30. 18:38) Titokban Peugeot-kat gyártott a Honda
  • Adam88: Nekem több Yamaha Jog om is volt, illetve van is. Szerintem semmi baj nincs a két ütemmel. Rendes... (2013.12.18. 20:34) Kettő vagy négy ütem?
  • románc cuvée: A 125-ös változatra szavaztam. Talán 11 Le, és valami 10.8 Nm, ami egy személynek kényelmes 70-80-... (2013.11.30. 18:21) Hoztál szivart?
  • Róbert Rakonczai: @xunilo: Ezzel vitatkoznék ugyanis szabályosan haladhat 2 segédmotoros egymás mellett egy sávban é... (2013.10.30. 13:23) Ideje megszívatni a robogósokat?

Robogón se fagyjon be a segged!

2011.09.24. 15:37 kőbájker


A Tucano a mellkast is befedi

Jön a tél, bár a nyár vége odébb tolódott, késik a hideg. De nem csak azért nem akarom letenni a gépet: egyszerűen imádok a kis motorommal közlekedni. Egyre többen vagyunk így, köztük az említésre kerülő,népszerű fiatalember. A másik tényező sokaknak a 400 forintos benzinár: azt gondolom, hogy a régi lovas nemzetből szép lassan robogós/motoros nemzet leszünk gazdasági alapon.


Használaton kívüli állapotban 

Egy probléma van: a hideg biztosan jönni fog, ha akarjuk, ha nem. A téli hónapokra mindenképpen javaslom a Thaiföldre vagy Seychelle-szigetekre való költözést, de több embert is ismerek, magamat is beleértve, aki ezt nem teheti meg.

Szerencsére van ennél olcsóbb megoldás. Egy olyan, aminek nagyon örültem volna, ha lett volna ilyesmi motoros futár koromban, 15 évvel ezelőtt.

Akkoriban nem volt más, mint a termoruha, ami azért normális közlekedésre nem nagyon alkalmas, mert elég macerás fel- és levenni, valamint magaddal cipelni mondjuk egy irodába. Nem akarod tudni, milyen az egyrészest lehántani magadról a wc-ben, miközben már nemhogy dobnád ki a sárgát, hanem erősen ki akar esni magától.

A bundásrobogó megoldás egy normál dzsekivel is jól alkalmazható rövidebb távra – a futároknak pedig egyenesen megváltás.

A dolog nálam azzal kezdődött, hogy felhívtak a Bembo motortól azzal, hogy frankó motoros lábvédőjük érkezik, próbáljam ki. Oké, de akkor kell hozzá kölcsön egy robogó is, mert ami nekem van, az épp szintereződik, és amúgy sem nem passzol rá. El is voltam foglalva, személyesen Arnold Schwarzenegger szívatott, így nem volt időm a „tesztre”, de közben átugrott Winkler, hogy megmutassa, mivel szerelte fel Robikát.

Így a masszívabb cuccot ismertem meg először. A Tucano Urbano lábtakaró igen robusztus találmány, és nem csak a lábat, hanem a felsőtestet is védi. Ezt nem deréknál, hanem nyaknál kell felvenni, mint egy böllérkötényt. Robikával be lehet állni akár egy disznóvágásra is, az úgyis mindig csípős hajnali hidegekben folyik. Talán a jövő vállalkozását találtuk most fel a mobilböllér-ötlettel.


Szőrme és ablakocska a gyújtáskulcsnak

A térdnél még szőrmebetét is van a kényelem és a hő megtartása érdekében: innen jött a bundásrobogó elnevezés. Ráadásul a Tucano típus-specifikus: a legtöbb robogóhoz kifejezetten optimalizálva lehet megvásárolni, így a hőszigetelésben biztosan nincsenek lyukak. Tucanoboltban kifejezetten Vinóhoz való Tucanót kellett kérni. Igaz, Robika lámpája kissé speciális, ott kellett egy kicsit faragni, de ne aggódjatok, nem a Yamahát faragták meg.


Csak itt nem illeszkedett rendesen

A Tucano arra a megoldásra hasonlít, amikor leműbőrözik az 1200-es Lada elejét, hogy ne érje annyi hideg a motort. Ez sem mobilis megoldás: rá kell szerelni a robogóra, sőt van rajta fül, hogy hozzá is lehessen zárni valamihez, nehogy lelopják. Magaddal cipelni nem lenne célszerű.


Lopásgátó sodrony

A 25 rugós árat megítélni a felhasználástól függően lehet. Nyilván egy diák az összekuporgatott ötvenezezres robogójára nem fogja megvenni, miközben egy hivatásos robogósnak, vagy annak, aki hosszabb távokat megy vele, ajándék.


A Fyzz is befedi a lábat

A kipróbálásra felajánlott Fyzz egy jóval egyszerűbb, de olcsóbb alternatíva. Ebben nincs bunda, derékra kell kötni, a felsőtestet nem védi, a lábat viszont ugyanúgy eltakarja. A hűvősnek tűnő, de még bőven tizenfokos időben direkt nem vettem fel térdprotektort és nem öltöztem alá, csak egy vékony motorosgatya volt rajtam. Felcsatoltam a derekamra a cuccot, elrendeztem a lábaimon, és elindultam.


A derékra kell csatolni

Igazság szerint nem számítottam semmire. Maximum annyira, hogy fogja a szelet, mint a térdprotektor. De már 16 fokban is határozottan érezhető a térdeken a megrekedt meleg. Nem is gondolná az ember, hogy minek van kitéve már alacsony sebességnél az ízület. Ez pedig nem játék. Nem csak a diszkomfort érzet miatt, hanem az ízület egészsége szempontjából is fontosak ezek az eszközök.

A Fyzz mindössze 9900 forint. Tökéletesen elegendő munkába járásra, és még arra is elég, hogy motoros alsóruházat nélkül szárazon és nem megfagyva megtehess rövidebb távokat. Ezt nem tudod a robogón hagyni, de nem nagy méretű, így gond nélkül magaddal viheted.

A két verzió közötti különbség nagyon jó meghatározható: mindenképen a Tucano nyújtja a komolyabb védelmet, a Fyzz az egyszerűbb és mobilabb megoldást jelenti.


Nem bélelt, de így is jól tartja a hőt, és persze vízálló

Valamelyiket, vagy valami hasonlót mindenképp érdemes beszerezni télre, mert ugyan a hideg elviselhető, de nem olyan jó reumás nagypapaként mesélni az unokáknak, hogy te addig robogóztál, amíg a hó le nem esett. Mostantól megteheted ezt egészséges térdekkel is.

A Fyzz lábtakarót a Bembo Motor-tól kaptuk, köszönjük! 

28 komment

Címkék: felszerelés tél lábtakaró

süti beállítások módosítása